
U.S. Department 
of Transportation 

Pipeline and Hazardous 
Materials Safety 
Administration 

David A. Pollard 
Product Safety Specialist 
Pilot Chemical Company 
2744 E. Kemper Road 
Cincinnati, OH 45241 

Ref. No. 13-0239 

Dear Mr. Pollard: 

1200 New Jersey Avenue, St: 
Washington, D.C. 20590 

APR 0 2 20l4 

This responds to your e-mail requesting clarification of the Hazardous Materials Regulations 
(HMR; 49 CFR 171-180) applicable to exceptions from labeling a package with a subsidiary 
label as prescribed in§ 172.402(a)(2). In your letter, you request regulatory guidance for a 
substance that meets the defining criteria for a Packing Group II corrosive liquid and has a 
flash point that ranges from 107 °F - 125 °F (Packing Group III, flammable liquid). You ask 
whether you may continue to use the description "UN2920, Corrosive liquid, flammable, 
n.o.s., 8 (3), PG II" for the substance while taking advantage of the labeling exception 
provided in§ 172.402(a)(2) for transportation by highway or rail. 

The answer is yes. A subsidiary label is not required for domestic transportation by highway 
or rail. However, permissive labeling is allowed, provided the label represents a hazard 
presented by the material. A "FLAMMABLE LIQUID" label conforming to 
§ 172.419 is required on such a package when it is offered for transportation by air or vessel, 
and the substance would be appropriately described as "UN2920, Corrosive liquid, 
flammable, n.o.s. (Technical Name), 8 (3), PG II." 

I tmst this information is helpful. Please contact us if you require further assistance. 

Sincerely, 

/--;/~A_j'// -~:)?3:-G~ .. ---- . .,,-:r., .• /)/'',£6/W'YZ.....J l' i../ t.~, 

T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 



Drakeford, Carol 

From: INFOCNTR (PHMSA) 
Sent: 
To: 

Tuesday, December 17, 2013 2:39PM 
Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

Subject: FW: 49 CFR 172.402(a) Clarification 

Hi Carolyn, 

This caller requested we submit this e-mail as a formal letter of interpretation. This caller spoke with Adam Lucas in the 
HMIC who referenced letter 94-0174. 

Thanks, 
Victoria 

From: Aron Pollard [mailto:dapollard@pilotchemical.com] 
Sent: Tuesday, December 17, 2013 1:34 PM 
To: INFOCNTR (PHMSA) 
Subject: 49 CFR 172.402(a) Clarification 

To Whom It May Concern: 

I would like to request clarification on an issue in regards to the table listed in 49 CFR §172.402(a). The material in 
question meets the criteria of a Class 8 PGII and a Class 3 PGIII (with flash point >100°F). According to 49 CFR §173.2 the 
primary hazard will be Class 8 and the subsidiary will be Class 3. For example, the material could be assigned UN 2920 
Corrosive liquid, flammable, n.o.s. (PGII) which lists label codes 8 and 3 in column (6). In the table from 49 CFR 
§172.402(a) there lists a note for Class 3 PGIII that subsidiary hazard labels are required for all modes, except for a 
material with a flash point at or above 38oC (100°F) transported by rail or highway. 

Is this correctly interpreted that as a Class 3 PGIII subsidiary hazard a subsidiary (Class 3) label would not be required for 
this material when transported by rail or highway even though the 8 and 3 label codes are listed in the table? Could the 
response to this request please be issued as an interpretation. 

Best Regards, 
David A. Pollard 
Product Safety Specialist 
Pilot Chemical Company 
513-326-0621 (w) 
513-326-0601 (f) 
dapollard@pilotchemical.com 

We're going further 

·:~~~!-Q! 
2744 E. Kemper Road I Cincinnati, OH 45241 
www.pilotchemical.com 

This message contains confidential information and/ or documents that are the property of Pilot Chemical, Inc. and have been delivered on the 
express condition that they shall not be disclosed, reproduced in whole or in part, or used for anyone other than Pilot Chemical, Inc., without 
its prior consent. 
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